FWD:RE:USE

werksite van de hergebruik bouw-community in Nederland
fwd:re:use wordt mede mogelijk gemaakt door triodos fonds

11 januari 2007

Update projecten 7-11-06

Update valondergrond: (zie de post FWD:Re:use dinsdag 7 november)

Voor de valondergrond gemaakt van autobanden in het ontwerp voor de speeltuin in Rotterdam is 2012 Architecten verder gegaan naar het onderzoeken van de mogelijke toepassingen van autobanden als bouwmateriaal en als valondergrond. De metalen 'wapening' in de 'belt' en de 'bead wire' maakt het lastig de autobanden doormidden te snijden (zie plaatje).

opbouw autoband, bron:www.infovisual.info

Een idee is daarom om van de band alleen de "side wall" af te snijden, en vervolgens in de band een balk te plaatsen die de band zo onder spanning zet. Op deze manier ontstaan licht verende bouwblokken, die geschikt zouden kunnen zijn voor een speeltuin. Lastig is wel het uitrekken van de band en om hem dus om de balk te krijgen... Suggesties zijn welkom! Verder wordt er nog onderzoek verricht naar hoe de ontwerpen gestest kunnen worden om zeker te zijn van het voldoen aan de eisen gesteld aan valondergronden. Voor meer inspiratie over wat te doen met autobanden, ga naar www.complett.nl
autoband gespannen om een houten balk


Update omzetten plastic afval tot bouwproduct:
(zie de post FWD:Re:sultaten omzetten plastic afval tot bouwproducten in India)

Hans van der Hoeven is verder gaan onderzoeken hoe afvalplastic het best omgezet kan worden tot een nieuw product
. Hij heeft twee tests gedaan:
Bij de eerste test heeft hij verschillende lagen plastic laten smelten in een koekepan boven een gasfornuis. Dit leverde een zeer solide zwarte plak op (foto's volgen), maar de koekepan was onbruikbaar geworden... In de tweede proef liet hij verschillende (ongeveer 7) lagen plastic met elkaar versmelten door ze dmv een strijkijzer-achtig verwarmingselement (rond de 140 graden Celcius) te verwarmen. De lagen plastic liggen tussen krantenpapier om zo plakken aan de mal en het verwarmingselement te voorkomen. Hierdoor versmolt het plastic deels met de kranten, wat als voordeel heeft dat de kranten beschilderd kunnen worden, en zo het uiterlijk van het eindproduct aangepast kan worden. Een nadeel is wel dat wanneer papier en plastic samengesmolten zijn, het geheel niet opnieuw te recycelen is. De grote vraag blijft ook nog altijd: hoe schadelijk zijn de dampen die vrijkomen bij het smelten van (verschillende soorten) plastic?

Voor meer info over het onderzoek van Hans van der Hoeven naar afvalplastic: www.hhdesign.nl/afvalplastic/index.htm

Afvalplastic verwerkt tot nieuw product: www.smile-plastics.co.uk