FWD:RE:USE

werksite van de hergebruik bouw-community in Nederland
fwd:re:use wordt mede mogelijk gemaakt door triodos fonds

11 januari 2007

Workshop nieuwe website FWD:RE:USE

Tijdens de bijeenkomst op 9 januari heeft een groep in een van de workshops gebrainstormd over hoe de nieuwe website van FWD:RE:USE er uit moet gaan zien. Deze website wordt zeer waarschijnlijk een onderdeel van het reeds bestaande recyclicity.net. De nieuwe website moet voor iedereen toegankelijk zijn: ontwerpers, organisaties, particulieren en opdrachtgevers moeten hier nieuws kunnen vinden over re:use in het algemeen, inspiratie op kunnen doen, medegeïnteresseerden kunnen vinden en hun ideeën kunnen delen.

Om de interactie tussen de verschillende geïnteresseerden zo veel mogelijk te bevorderen, is het allereerst van belang dat men de website regelmatig wil bezoeken. Dit wordt bevorderd door zo vaak mogelijk nieuws uit de media en nieuwe voorbeeldprojecten te publiceren en een interactief forum te bewerkstelligen. De voorbeeldprojecten, het nieuws en de vragen en antwoorden uit het forum kunnen vervolgens opgeslagen worden in een database, waardoor een virtuele bieb ontstaat. Een dynamische tec-cloud van de virtuele bied kan de meest bezochte items weergeven.

Daarnaast moet het mogelijk zijn voor leveranciers en fabrikanten om hun restmateriaal aan te bieden op de site. Dit kan gebeuren door ‘scouts’ die het aanbod van restmateriaal in een bepaald gebied onderzoeken, of door de fabrikanten zelf. Deze restmaterialen kunnen dan vervolgens gekoppeld worden aan reeds bestaande toepassingen in voorbeeldprojecten en ingebrachte voorstellen en onderzoeken over de toepassing/verwerking van een bepaald product/materiaal. Zo raken fabrikanten geënthousiasmeerd wanneer ze zien wat er allemaal mogelijk is met hun restmateriaal, wat ze misschien aanvankelijk als onbruikbaar beschouwen. Dit kan ertoe leiden dat meer fabrikanten geneigd zijn hun restproducten aan te bieden op de site.

Om het posten van ideeën te bevorderen, kan een constructie bedacht worden waarbij de inbrenger van het idee de resultaten die door een ander uitgewerkt worden kan volgen (virtuele versie van de FWD:RE:USE bijeenkomsten).

Het lastigste onderdeel is het functioneren van een website als inspiratiebron. Wanneer de zoekfunctie zou werken als die op bijvoorbeeld marktplaats.nl, moet men al een specifieke zoekterm gebruiken. Onbekende toepassingen en materialen zijn dan moeilijker te vinden. Gedacht kan worden aan het opdelen van zoektermen in eigenschappen van materialen, zoals gedaan is bij materia.nl, zodat niet op een specifiek materiaal gezocht hoeft te worden. Ook kan een opdeling in categorieën gemaakt worden. Als resultaat van het zoeken moeten niet alleen materialen, maar ook berichten uit het nieuws, het forum, de voorbeeldprojecten en het aanbod van fabrikanten naar boven komen. Om deze berichten aan elkaar te kunnen koppelen is het van belang dat elke gepubliceerde post kernwoorden bevat die in andere posts terugkomen. Er kan een vooropgestelde lijst met kernwoorden zijn, waarvan gebruik moet worden gemaakt bij het schrijven van een post. Op deze manier zijn alle items met elkaar verbonden (denk ook aan wikipedia).

Een andere inspiratiebron is het publiceren van statistieken over materialen, bijvoorbeeld hoeveel voetbalstadions autobanden er per jaar beschikbaar zijn in de wereld/per land/ per regio.

Tot slot rest nog de vraag: waar halen we het geld vandaan voor het onderhouden van de site? Een mogelijkheid is om adds door Google toe te laten, maar dan krijg je een beetje een tegenstrijdige situatie: zoek je naar afgedankte autobanden, krijg je een advertentie voor nieuwe autobanden… Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld galeries de mogelijkheid te geven hun re-use producten aan te bieden op de site. Wanneer iets verkocht wordt, gaat een deel van de opbrengst naar het onderhoud van de website.

We houden u op de hoogte van het vervolg, en meer goede ideeën zijn natuurlijk altijd welkom!