FWD:RE:USE

werksite van de hergebruik bouw-community in Nederland
fwd:re:use wordt mede mogelijk gemaakt door triodos fonds

09 november 2006

Workshops 07-11-06

Dinsdag 7 november was de aftrap van FWD:Re:use, en met succes! Zet veertien gemotiveerde mensen in een ruimte en er ontstaat vanzelf een goede basis om tot nieuwe interessante ideeën en oplossingen te komen.

Na gezamenlijk wat gegeten te hebben, werden er drie presentaties gehouden. Allereerst gaf Frederik Poll, student AVBKR, toelichting op zijn ontwerp voor studentenhuisvesting in de Rotterdamse haven. Hierbij was de opdracht dat de gebruikte bouwmaterialen uit de directe
omgeving van het havengebied moesten komen. Zo vond hij europallets, restmateriaal van een zeilmakerij en glaswol bij een sloopbedrijf en maakte van deze producten gevelpanelen, met de pallets als moduulmaat. Door het gebruiken van deze materialen zijn de kosten van de panelen laag, is de gevel eenvoudig te demonteren en door de moduulmaat van de pallets zeer gemakkelijk te vervoeren. Bovendien levert het geheel een interessant gevelbeeld op.gevelbeeld

Vervolgens presenteerde Lotte Middelkoop namens Martijn Schildkamp van de Smart Shelter Foundation een onderzoek in India dat gericht is op het vervaardigen van bouwproducten uit huishoudelijk afvalplastic. De Smart Shelter Foundation is een organisatie die bouwt in ontwikkelingslanden en onderzoek doet naar lokale mogelijkheden en materialen, om zo de bouwkosten te verlagen. Belangrijk daarbij is dat oplossingen zo simpel en duurzaam mogelijk zijn.

De vraag aan het publiek was om na te denken over kleinschalige apparaten om het plastic te bewerken, versnipperen, verwarmen en persen, op een manier die weinig of eenvoudige techniek vergt, handmatig bedient kan worden, goedkoop, makkelijk kopieerbaar en kleinschalig is en weinig tot geen onderhoud vergt. Dat zijn behoorlijk wat eisen, maar er is toch aan het eind van de avond tot een interessant concept gekomen. Meer informatie hierover is te vinden bij de uitgebreide beschrijving van dit onderwerp.

Tot slot presenteerden Jan Jongert en Jeroen Bergsma van 2012 Architecten hun opdracht voor een speeltuin in Rotterdam. In het ontwerp krijgt naast bestaande speeltoestellen ook een door hun ontworpen speeltoestel gemaakt van autobanden een plek. De verschillende speeltoestellen worden onderling met elkaar verbonden door een pad dat ook gemaakt is van autobanden en tevens moet fungeren als valondergrond.

Recentelijk is veel te doen over het al dan niet voldoen van valondergronden. De opgave was dan ook een oplossing te verzinnen voor een valondergrond gemaakt van autobanden die voldoet aan de gestelde eisen, goed beloopbaar is en aantrekkelijk is voor kinderen. Meer informatie over autobanden en de resultaten zijn te vinden bij de uitgebreide beschrijving van dit onderwerp.


Al met al was het naast een gezellige ook een zeer nuttige avond, waarbij voor de besproken onderwerpen nieuwe oplossingsrichtingen aan het licht zijn gekomen. Tijdens de volgende FWD:Re:use zal de voorgang van deze projecten nog kort besproken worden en komen natuurlijk ook weer nieuwe onderwerpen aan bod. Ik kijk er in iedere geval nu al naar uit!